luni, 7 septembrie 2009
Despre biserici
Florin Chilian - Ca-n viata - Da click si citeste
Nu de putine ori am spus ca nu-mi place biserica, nu-mi place credinta in Dumnezeu dusa la extrem, pentru ca de acolo pana la dementa nu e decat un mic pas, mult mai mic decat intre geniu si nebunie. Am renuntat de mult la a mai rosti "Da, Doamne" sau "Doamne-ajuta" intrucat nimeni nu-ti ofera nimic si nimeni nu te ajuta decat tu insuti.
Ma intreb de ce nu ti se da nimic, in conditiile in care Dumnezeu are atat de multi bani. De asemenea, nu imi dau seama de ce unii oameni de afaceri isi infiinteaza firme (asa-numitele off-shore-uri) in "paradisuri fiscale" pentru a scapa de impozite, cand curtile bisericilor sunt goale. Spun asta pentru ca biserica insasi este un paradis fiscal, iar in ceea ce priveste banii intrati in "companie", totul functioneaza perfect. Sumele imense provenite din concesionarea padurilor sau inchirierea imobilelor retrocedate ori din vanzarea de lumanari sau alte obiecte bisericesti nu sunt impozitate in vreun fel. Pare-se ca si Garda Financiara se ghideaza dupa principiul "Crede si nu cerceta".
Ca tot am vorbit de retrocedari, sa luam un mic exemplu: in 2007, catre Arhiepiscopia Sucevei si Radutilor erau in curs de retrocedare 100.000 de hectare de padure cu o valoare de peste 2 miliarde de euro la acea data, aceeasi arhiepiscopie aflandu-se de ceva ani in litigiu cu statul pentru inca 192.000 de hectare. Si cine semneaza aceste ordine de redare a pamanturilor sau imobilelor? Bineinteles, politicienii pentru ca si Biserica "voteaza".
O alta neregula este reprezentata de afacerea cu lumanari. Poate parea un aspect banal acest comert cu obiectele din ceara, insa veniturile se ridica la cateva zeci de milioane de euro anual. Biserica este asociata anumitor societatii producatoare de astfel de obiecte, orice alt comerciant neputand sa intre pe piata. Acest lucru este chiar mai mult decat un monopol, intrucat intr-o piata de tip monopol, firma care detine intreaga putere are o forta financiara atat de mare incat isi permita sa scoata de pe piata orice concurent prin practicarea unui pret sub costuri, mergand pe pierdere o scurta perioada, rezultatul fiind excluderea rivalului care nu poate rezista mult timp "pe minus". Bineinteles, de prevenirea unor astfel de lucruri se ocupa Consiliul Concurentei, insa nu si in cazul bisericii. Aceasta chiar este protejata de Legea 489/2006 - Legea cultelor, care mentioneaza „Art. 29. - (1) Cultele au dreptul exclusiv de a produce si valorifica obiectele si bunurile necesare activitatii de cult, in conditiile legii". Asadar, le e mai mult decat simplu sa nu accepte concurenta. La alineatul doi se mentioneaza faptul ca operele muzicale folosite in activitatea cultelor se face, bineinteles, fara plata drepturilor de autor.
Si daca tot am vazut ca bani sunt in aceasta afacere, ma intreb de ce oare a fost nevoie de 399,57 milioane de lei de la Bugetul de Stat, plus bani din donatii pentru ridicarea unor lacase de cult in perioada 2005-2008. Unde mai pui ca intre 1990-1999 s-au ridicat 808 astfel de noi biserici la care se adauga reparatii la cele existente deja.
In final, concluzia e una singura: intr-adevar Dumnezeu e in toate! Chiar si la Bursa, unde controleaza, spre exemplu, 5.74% din compania VES SA Sighisoara sau 13% dintr-o firma din Cernavoda care se ocupa cu tranzactionarea a energiei electrice, dar si in audiovizual unde detine mai mult de 11 licente inregistrate la CNA.
Asadar, veniti de luati Lumina!
Sursa: Saptamana Financiara
Etichete:
dumnezeu biserica bani
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu