Numar vizitatori

Web Site Hit Counter

marți, 3 februarie 2009

Despre sarbatoarea campeneasca Eurovision Romania

Dupa doua post-uri pline de cuvinte si plictisitoare, revin cu unul superficial. Nu stiu de ne legam atat de un biet festival al Eurovisionului, castigat pana acum mai mult pe criterii geografice, geopolitice si mai putin pe criterii muzicale, dar uite ca ne legam.
Oricat m-as stradui, concurs nu pot sa-i zic. Avand in vedere ca s-a cantat, s-a jucat, voie buna a fost, posibil si mici si bere in culise, as prefera sa spun ca a fost o Sarbatoare campeneasca. Am o vaga impresie ca am uitat sa includ ceva in enumeratia de mai sus... Ah da, s-a si jurizat. Si s-a jurizat prost. Ca in fiecare an, juriul reuseste sa duca in finala, alti interpreti decat pe favoritii publicului si ma intreb de ce... E foarte posibil ca juriile sa fie incercate de un puternic sentiment de superioritate profesionala conform caruia publicul neavand studii de specialitate asa cum au ei, neanalizand profesionist si in detaliu prestatia scenica a concurentilor, nu poate avea dreptate. Asadar, melodia preferata de publicul votant iese din discutie inca de la start. Nu numai atat, e foarte usor sa fii demagog si sa refuzi ca preferintele tale in orice domeniu sa coincida cu preferintele "celor multi". Si asta doar pentru a convinge ca esti altfel, ca esti mai elevat. Nu poate exista asa ceva in gandirea celor din juriului? Eu zic ca da, doar suntem romani.
Totusi, poate ca acesta este si scopul acestui concurs, dat fiind faptul ca rareori s-a intamplat ca preselectia nationala sa nu se finalizeze cu un scandal. Cum stim bine ca, in Romania, in dreptul cuvantului scandal poti trece cu usurinta termenii mediatizare ori publicitate fara sa-ti fie teama ca gresesti, nici varianta asta nu poate fi ignorata. Si cum oare sa se creeze acest scandal altfel decat printr-o decizie finala a juriului care sa enerveze pe toata lumea? Mai mult, intaresc acest lucru prin faptul ca pana in acest an, juriul nu era necesar la alegerea unei piese ce urma sa participe la un concurs in care punctajele erau oferite doar pe baza voturilor primite de la telespectatori din toate tarile. Si totusi in fiecare an am avut parte de ei...oare de ce?

Ca sa intaresc ceea ce am spus, iata cum a votat juriul la Eurovision Romania: Click pe imagine

Dupa cum observam, doar doi dintre membri juriului merita a fi suspectati de corectitudine : Dana Dorian si Cristian Faur, cei ce au oferit punctaje apropiate celor doua piese favorite: The Balkan Girls si Dear mama, 12 puncte si 10 puncte. Ce s-a intamplat in cazul celorlalti e rusinos. Sa oferi 10 puncte pentru Elena Gheorghe si 2 puncte pentru Blaxy Girls, cum a fost cazul Aurei Urziceanu, ori 12 puncte, respectiv 3 - Liana Elekes, 10 - 2 Andrei Kerestely, nici ceilalti nefiind prea departe, pare oarecum sfidator sau batjocoritor la adresa publicului.

P.S. Post nascut din solidaritate cu talentul solistei de la Blaxy Girls.




Ca tot suntem la capitolul muzica. Enjoy Counting Crows - Holiday in Spain:

Un comentariu:

  1. ar fi bine sa voteze doar publicul gratuit si sa nu mai existe juriu
    eu vroiam sa castige zero

    RăspundețiȘtergere